streda 5. júna 2013

Čarovné Toskánsko


Posledné májové dni som prežila v rozprávke ...

Toskánsko som si predstavovala podľa obrázkov ako polia pokryté vinicami a malá oranžová vilka na kopci :) Bola som veľmi zvedavá, či to je takto aj v skutočnosti. A hoci to z fotiek nevidno, bolo to tak ... rozprávka, kde v mestách vás vítajú architektonické i umelecké skvosty a na cestách na vás  spoza plota obrasteného divým viničom kedykoľvek vyskočí malebná vilka, olivový háj či vinica ...

Prvý deň sme strávili vo Florencii. Napriek absolútne daždivej predpovedi nám pršalo len doobedu asi hodinku a potom už počas celého výletu nie ... našťastie :) Obdivovali sme kostolíky ...

V Bazilike Santa Maria del Fiore mi učarovala Bruneschiho kupola  - už len pre tie fresky sa oplatí na ňu vyšľapať ... i pre ten výhľad na Giottovu vežu i celú Florenciu ...






Bazilika  Santa Maria Novella v sebe ukrýva nádherné  kaplnky s freskami, čarovné nádvoria a átria s hrobkami mníchov i s romantickými zákutiami.




Bazilika Santa Croce sa nedá obísť ... kto by obišiel Michelangelov hrob? A pochovaných slávnych velikánov je tam oveľa viac ... Súčasťou kostola je aj dielňa - škola výroby z kože.




Pri najstaršej Bazilike San Lorenzo je zo zadu prilepená Mediciovská kaplnka - miesto posledného odpočinku velikánov z rodu Mediciovcov s originálmi Michelangelových náhrobkov.


Najznámejšie námestie vo Florencii - Piazza della Signoria s kópiou Davida pred Palácom Vecchio.



Vystáli sme 1,5 hodiny v rade do galérie Uffizi. Nikto nefotil ale Michelangelovi som zasa neodolala ... ale Bootticelli, Leonardo i Ghirlandaio boli rovnako nádherní ....



Z Uffizi  je pekný výhľad na starý obývaný most - ponte Vecchio.


A koho nebavia flákačky bez cieľa po pamiatkach a starých uličkách, isto si užije florentskú atmosféru na trhoch plných kožených výrobkov. Tu každá ženská duša zaplesá :)


Pri odchode nám na rozlúčku vyhliadka Piazzale Michelangelo poskytla takýto nádherný pohľad na perlu renesancie ...


Druhý deň sme začali v Siene, malebnom gotickom mestečku na kopci, plnom tajomných, úzkych kamenných uličiek a s nádhernou katedrálou.
Dom sv. Kataríny Sienskej:


Niektoré z posostatkov sv. Kataríny Sienskej (hlava a prst) sú uloženeé v Bazilke  San Domenico. (Telo je v Ríme v Bazilike Santa Maria sopra Minerva)


Sienska katedrála (Dóm) je naozaj majestátna a plná umeleckých skvostov.


Na námestí sa dvakrát ročne konajú stredoveké hry - preteky na neosedlaných koňoch - Pálio.


Neuveriteľne mi učarovalo mestečko San Gimignano. Priam stovežaté - taliansky Manhattan :)



Vo Volterre sme okrem rovnakých tajomných kamenných zákutí videli i staré románske divadlo. Žiadneho upíra sme nevideli - pre neznalých, v Twilight ságe bývajú vo Volterre Volturiovci - upírie kniežatá a  Bella tu zachraňuje Edwarda ....


Posledný deň sme obišli románsku Luccu - do katedrály San Martino nás nepustili, práve sa konala sv. omša.


Aspoň ostal čas na kávičku na Piazza Anfiteatro :)


Rozprávkovo pôsibí i kostol San Michele in Foro.


A z Luccy sme zamierili do Pisy. Námestie zázrakov (Piazza dei Miracoli) je dokonalá prezývka - fakt vyzerá tak gýčovo, tak idelálne, dokonalo ... Vraj je to oficiálne Piazza del Duomo - ale Námestie zázrakov už píšu aj na oficiálnych mapách :)


Jednotlivé pamiatky - Krstiteľnica, Dóm i Veža sa vám postupne odkrývajú ako poklady ...


Na vežu som samozrejme vyliezla - bol by hriech ju obísť :)


Vlastne vliezli sme všade - do Dómu, i do krstiteľnice - baptistéria.


A na záver dôkaz, že za tým objektívom som bola vždy naozaj ja :) Až teraz nie :)

                                                                                 Marta

11 komentárov:

  1. Martuš, Tvoje fotky sú krásne a závidím tento výlet. Aj ja vždy len fotím a potom nemám dôkaz, že som tam bola. Muselo to byť veľmi pekné. Dúfam, že si si to užila. S prianím krajšiho počasia bachovka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja odpadnem, ty si bola v jednom z mojich snov! Nádherné fotky! Krása!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jeee Marti tak to musel byť super výletik, ani si nedala vedieť že niekam ideš. A ja tak čakám na sľúbené fotky domu :-))
    No dík že si sa podelila s tou nádherou aj s nami, fotky sú fakt úchvatné, hneď by som tam išla. Krásne dni prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jej to bol krasny vylet!!!fotky su super...pa ada

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dievčatá ďakujem :) Bolo naozaj nádherne a zrelaxovala som - oddýchla od každodenného stereotypu ...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Marti,krásný,pro nás virtuální výlet....musela to být ve skutečnosti nádhera....díky za foto

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jeeej...Marti, paradna okruzna cesta...my sme boli minuly rok v taliansku a z tychto tvojich miest sme navstivili Florenciu a San Gimiano....paradne miesta :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. tak tu si bola "ukrytá" posledné dni... Nádherná reportáž! Vďaka!!
    M

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Krásné fotky, jela bych po toskánských památkách zase. Navštívili jste skoro to samé jako my kdysi. Nebyli jsme v Lucce, ta mi stále chybí, ale byli jsme asi na dalších 4-5 místech více dole. S malým už jezdíme do Toskánska jen k moři a jak bych si dala památky znovu. V Sieně jsme byli zrovna, když bylo Palio, bylo to neplánované a o to více zajímavé. Tak jsem si krásně s tvými fotkami zavzpomínala, a přestože to tam znám, tak ti stejně závidím, opravdu toto je moje srdeční záležitost. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dievčatá vďaka za krásne slová, som rada, že sa Vám na virtuálnom výlete páčilo :) Olive, bola to klasická poznávačka, tak to verím - kľudne ste mohli mať veľmi aj rovnakú trasu, tie poznávačky sa miestami dosť podobajú... Takže mnohí to musia poznať a byť im to blízke ... ono o to krajšie je pripomenutie, keď pozeráš presne tie miesta, kde si bola, však :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nikdy bych nevěřila, že se dá "pouhým" virtuálním výletěním načerpat tolik inspirace a cestovní radosti. Nádherný článek. Děkuju za úžasný výlet. ♥
    Vivi

    OdpovedaťOdstrániť