nedeľa 17. novembra 2013

Novembrový Londýn II.

I. diel: Novembrový Londýn I.

V nedeľu sme sa prebudili do krásneho dňa - zmena bola neuveriteľná, ale veľmi príjemná :)
Autobus k London Eye nám stál priamo pred hotelom a o 5 minút sme boli na mieste ...

London Eye
Rozhodne sa oplatilo nechať návštevu London Eye na nedeľu, výhľad bol dokonalý ...

Parlament a Big Ben z London Eye

Whitehall z London Eye

Kde čo z London Eye :D
Po nádhernom rannom zážitku z Oka sme sa poschodovým autobusom (a samozrejme, na poschodí :)), vyviezli na Trafalgar square. Nelson už bol oveľa prívetivejší. Autobusy boli odklonené z Whitehall, kde práve prebiehali oslavy Rememberance Day. Boli zápchy, čakalo sa, ale všetko prebiehalo s anglickým pokojom ...

Nelsonov monument na Trafalgar square

Nelson z blízka - usmieva sa, však ? :)
Popod Admirality Arch sme sa po ulici The Mall vybrali cez St. James Park k Buckinhghamu .... 

Admirality Arch

ulica The Mall
Pred Buckinghamským palácom sme boli o 11:20. Stáli tam davy ľudí a doteraz neviem, na čo čakali. Tých vojakov, čo sú na fotke, sme tam videli druhýkrát - chodili hore-dole - a výmena stráží (mala byť o 11:30) vyzerá inak (pozrela som na youtube) ... Asi vzhľadom na oslavy bolo všetko pomenené a my sme to po trištvrtehodinke čakania na nič vzdali. A s nami mnohí ďalší ...

Buckinghamský palác

Kde čo pred Buckinghamom :)
 Zamierili sme k palácu St. James, kde pred dvoma týždňami v kráľovskej kaplnke (Royal chapel) pokrstili malého Jurka (Georga :) ). Tá pre verejnosť prístupná nie je, ale niekedy je vraj prístupná kráľovnina kaplnka ... keď sme okolo prechádzali my, nebola :)

Kráľovnina kaplnka pri Svatojakubskom paláci (st. James Palace)
Tu je kráľovská stráž priamo na ulici a pri pohľade na palác je neuveriteľné, že ste v centre Londýna.

Stráž pri st. James Palace

st. James Palace - vchod
 Poobede sme uvítali oddych od rušného centra v tichej štvrti okolo futbalového štadióna Arsenalu Londýn. Anglické domčeky mi učarovali ...

Úžasný pokoj pri Emirates stadium (štadión Arsenalu Londýn)
Prehliadka štadióna bola tiež zaujímavá. Ja už tie štadióny alebo futbalové zápasy pri mojom mužovi beriem ako povinnú jazdu a dokonca ma to aj baví, čo by som pred pár rokmi neverila :) Zasa je pravda, že sú to iné štadióny a iné zápasy, ako tie na Slovensku ...

Arsenal Londýn - Emirates stadium

Dobre sa posedelo :)
 Po prehliadke štadióna sme sa ponáhľali k Toweru, aby sme v zapadajúcom slnku ešte za denného svetla videli London Tower i Tower Bridge.

London Tower

Tower Bridge
 Po nábreží Temže sme sa od Tower Bridge dostali k London Bridge a tam nás na sklonku odchádzajúceho dňa odmenila Southwark katedrála romantickou atmosférou večerných spevov  ...

Southwark Cathedral
V nedeľu sa večerná prechádzka nekonala  ... ale priznávam, keby nebola tma, isto ešte zabehneme pozrieť nultý poludník do Greenwichu.

V pondelok ráno sme museli skoro vstávať, aby sme si  pred odletom  stihli pozrieť Katedrálu sv. Pavla a aj vyliezť na jej kupolu. A keď zhrniem do dvoch slov celý pondelok : stihli sme :)

st. Paul Cathedral

st. Paul Cathedral - vstup

st. Paul Cathedral - socha pred katedrálou
Katedrála je nádherná ... - len buhužiaľ, ako aj vo Westminstri,  nesmie sa tu fotiť. Bola postavená po veľkom požiari v Londýne 1666.  Rekonštrukciou zničenej katedrály, spolu s ďalšími viac než päťdesiatimi kostolmi, bol roku 1668 poverený Christopher Wren.
Očarili ma akoby zlatom posypané fresky nad chórom ... i baldachýn nad hlavným otárom vytvorený podľa baldachýnu v sv. Petrovi vo Vatikáne. Dovtedy som tiež nevedela, že v tejto katedrále sa brali Charles a Diana (William a Kate sa brali vo Westminsteri)...
V krypte kostola sme si našli hrobky Wellingtona (Arthur Wellesley, prvý vojvoda z Wellingtonu bol britský vojvodca a štátnik, ktorý 18. júna 1815 porazil Napoleona v bitke pri Waterloo) i Nelsona ( britský admirál, ktorý r. 1805 v bitke pri Trafalgare porazil Napoleonove loďstvo a Británia sa tým stala námornou veľmocou - bohužiaľ na konci tejto bitky admirál zahynul) a po dlhšom pátraní aj Christophera Wrena.
Nakoniec nás čakal výstup na kupolu (otvárali ju až o 9:30) ... pomaly a s vydýchavaním, ale zvládli sme aj to a čakal nás krásny veterný výhľad na Londýn.

st. Paul Cathedral - schody vedúce y Kamennej na Zlatú galériu

st. Paul Cathedral - výhľad zo Zlatej galérie na London Eye

st. Paul Cathedral - výhľad zo Zlatej galérie na mrakodrapy a Gerkin

st. Paul Cathedral - výhľad zo Zlatej galérie k vstupu
 Cestou k hotelu som sa tešila, že uvidím za svetla Shakespearovo divadlo a Tate Modern ... na galériu som bola veeeľmi zvedavá, tie nočné brezy boli veľkým prísľubom .... a ostala som ako obarená :D ... vidíte tú kotolňu ? :D

Shakespeare's Globe Theatre

Tate Modern Gallery
Unavení a spokojní sme strávili poobedie vo vlaku a v lietadle a dokonca sme šťastne pristáli vo vetrom okupovaných Košiciach ... a tak nejak ma vtedy dobehol pocit, ako málo sme z Londýna videli... Nebolo to len tým, že sa stmievalo už o štvrtej, ale aj bohatstvom tohto mesta ... veď v Londýne je čo pozerať aj 2 mesiace, nie len 2 dni ... takže sa lúčim s Londýnom slovami: Možno raz - dovidenia ...
                                                                                 Marta

10 komentárov:

  1. Marti,děkuji,že jsem díky tvým fotkám byla taky na návštěvě Londýna,moc krásné fotky díky Venda82

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak to ste stihli naozaj veľa...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani mne sa práve zdá, že ani nie ...
      ale dufam, ze si nasla aj nieco nove, co si nevidela .. a my si nabuduce hadam spomenieme na tvoj Harrods :) Pekny nedelny vecer !

      Odstrániť
  3. Marti, ty fotky z vrchu jsou úžasné...To mě asi nikdy nehrozí, já a výšky... V první reportáži mi chyběl Globe, jak vidím, neminuli jste ho :o)
    Děkuji, děkuji a moc zdravím, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, keď bude príležitosť, Londýnske Oko kľudne daj - môj manžel tiež odmieta akékoľvek siesnené priestory, nič vysoké, nič točivé, nič rýchle - len bezpečie - a zvládol to absolútnr v pohode, lebo to ide len jedno kruh dookola tu pol hodinku, pomaličky - slimačím tempom, ani si nevšimneš, kedy si bola na vrchole kruhu ... Pa a vďaka za zastavenie i komentár :)

      Odstrániť
  4. Marti, nádhera, tak mi to bodlo. Taky jsem byla teď v Londýně. Noc přílet, 2 dny seminář a odlet. STále jsem si říkala, třeba večer se do centra dostanu, aspoň na London Eye. Nic. Byl to šílený pocit, být po tolika letech v Londýně a nic nevidět. :-)
    TAky mám pocit, že jste toho stihli dost. Máte moc pěkné fotky. No, asi se ještě párkrát pokochám. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ivi ďakujem za zastavenie ... a to zíram, kde po zahraničí sa všetky flákate na služobkách (Martinka Avondster bola tiež na peknom mieste teraz ...) a je len Banská Bystrica :) No ale asi to je nakoniec jedno, lebo tiež ako Ty - cesta tam, tam zavretá 7 hodín a cesta späť ... tak to veru radšej Bystrica ako Londýn, by som z toho bola riadne rozladená ... nedalo sa zdrhnúť na 2 hoďky? ... nuž som veru rada, že som aj takto potešila :) Papa :)

      Odstrániť
  5. Marti nádherne fotky aj teraz aj predchazdzajúce...stihli ste toho veľmi veľa a mne sa tak krásne občerstvili spomienky...toto čo ste vy prešli za víkend my sme mali na viac návštev ale keď chceme byť aj u deti tak si toho radšej na jednu návštevu nadelilme menej. Ahoj, pozdravujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marienka ďakujem :) Ja Ti tieto možnosti len ticho závidím ... ale tiež by som v takom prípade viac času strávila s deťmi, ako flákačkami. Papa M.

      Odstrániť