štvrtok 10. marca 2016

Uši na tašku - fotonávod

V apríli 2015 som ušila svoju prvú tašku Sofiu a využila som návod z internetu na šitie uší. Návod je v angličtine a sú použité zahraničné výztuhy. Všetko som si prispôsobila svojim možnostiam a vznikli celkom pekné ušká na Sofinku. Tak vás zaujali, že som sľúbila, že to raz nafotím ... ale pri druhej Sofii som nestíhala. Dočkali ste sa! Prišla príležitosť - iná taška ale rovnaké uši a vy sa môžete inšpirovať ...



Pripravíme si:
  1. 4 pruhy látky 60x5,5cm (alebo 5 cm široké a dlhé podľa potreby ...)
  2. stredne hrubý vlizelín (použila som novopast 60) 
  3. decovil light
  4. šnúru z Hornbachu, priemer 6mm
  5. nažehľovaciu lepiacu pásku alebo pavučinku
  6. samozrejme šijací stroj a niť


Dva pruhy látok podžehlíme novopastom, dva decovilom light. 


Položíme lícom na líc vždy 1 kus s decovilom light a jeden s novopastom. 0,5cm od kraja nakreslíme linky pozdĺž dlhých strán a na úzkych stranách nakreslíme požadovaný tvar úch. Ja preferujem elipsy, ale kľudne stačia aj polkruhy, ako je v pôvodnom návode. V strede jednej z dlhých stán si naznačíme cca 20 cm medzeru, ktorú nebudeme zašívať a využijeme na prevrátenie. Naozaj radšej dlhšiu medzeru - aj s decovilom light je to fuška prevracať !


Po čiare pekne prešijeme a  prídavky ešte zastrihneme. Len pri nezašitom mieste prídavky nezastrihujeme, budeme ich zakladať dovnútra.


Ešte detail ... a ideme uši otáčať.


Otočíme a pekne zažehlíme. Na  nezašitom kúsku prídavky založíme dovnútra, zažehlíme a zlepíme zažehľovacou lepiacou páskou alebo kto chce, môže si to zašiť ručne skrytým alebo matracovým stehom.


Prišiel čas na šnúru. Odstrihneme si z nej 2 kúsky s dĺžkou "dĺžka uší" - 14cm = 45cm.  Podľa potreby odstrihnuté konce zacelíme nad plameňom sviečky.


Na ušiach si naznačíme vždy 7 cm od každého konca. Medzi tieto značky budeme vkladať a zašívať šnúru.


Každé ucho preložíme pozdĺžne na polovicu - zvonku je látka podžehlená decovilom light. Do ucha vložíme šnúru a prešijeme zipsovou pätkou medzi naznačenými značkami. Toto je pre mňa najťažšia časť ... Uši na obe Sofie som šila z pruhu látky šírky 5cm a po preložení, v tomto kroku, som mala uši tak úzke, že bol problém to udržať pod ihlou. Utekalo mi to, ihly sa lámali ... Tentokrát s pásom látky 5,5cm to ale išlo úplne v pohode. Možno pomohli nové štipce :)  Tak už je to na vás, môžete vyskúšať aj užšie, aj 5,5cm pásy ... ja asi ešte raz vyskúšam aj tých 5 cm ...


 No a ušká sú hotové, už len prišiť na tašku ... Pri prišívaní odporúčam nepricapiť úplne rovné uško na látku (ako som urobila na prvej Sofii), ale jemne nechať stlačené, akoby nafúknuté - kožené uši vám to urobia samé, ale predsa len tieto látkové nie sú až také pevné, tak sa s tým treba vyhrať.


 Na obe Sofie som uši prišívala strojom. Tentokrát som sa s tým pohrala ručne a celkom sa mi to páči.



Na koniec želám už len pekné šitie, dúfam že môj návod pomôže. Nabudúce vám ukážem celú tašku s novými uškami ;)

Doplnené :
  •  Taška Paríž - uši ušité z 5 cm širokého pásika, namiesto decovilu light použitý ronopast 100+18 (látka bola vyššej gramáže a s decovilom light by som uši neotočila)



                                                                                 Marta

13 komentárov:

  1. Perfektníí Martuška :))) ... hned si jdu tvůj návod uložit ,bude se mi hodit !! Děkuju ♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyborny navod...ukladam si určite ho využijem...Martulka si zlata....Dakujeme...

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jůůů no to je perfektní , máme nějakou telepatii, já šila před pár dny tašku ze stejné kolekce ale poprvé jsem dala ucha koženková ale jak jsem je našila, hned mě napadlo, že lepší by byla látková , kvůli praní...že :-) ta tvoje ucha jsou fakt skvělá, moc díky za zveřejnění návodu, na oplátku posílám pozvánku ke mně na blog -včera jsem aktualizovala fotoreportáž ze šití tašky ve tvaru gondoly :-)
    kdybys chtěla nakouknout. Díky a přeju krásné skorojarní barevné dny !

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Haha, ja som zasa z lenivosti veľmi zvažovala, či neobjednať uši z Látky Pro Vás, presne fialové, oni by mi k tej doplnkovej látke išli ... ale som si povedala, že nebudem lenivá a konečne to aspoň nafotím ... A idem hneď mrknúť k Tebe :)

      Odstrániť
  4. Marti,super ....krok za krokem,za mě poděkování:-)Sic jsem mnoho tašek neušila....ale co kdyby... někdy:-)
    S pozdravem Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Marti, jsou perfektní, ale to bych nedala, kdybych sto roků šila...
    Přeji krásný večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Marti, skvěle uštitá ucha a prima popsaný návod! Jsi šikovná, hodná.... ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Martičko předně Tě moc pozdravuji ♥doufám ,že se Ti daří ..děkuji za super návod na ušiska ,určitě se bude hodit ,už jednou jsem podle Tvého návodu šila a to obal na mobil a je super díky ..měj se moc hezky♥♥♥

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Marti,moc díky za super návod♥ Jsi zlatá♥♥♥Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Marti, návod je skvělý, jak budu potřebovat hned vím kam kouknout :-) Pěkný víkend ♥ Hana

    OdpovedaťOdstrániť