utorok 21. septembra 2021

Malá Tŕňa a Trebišov 2021

      Tento výlet začal veľmi zmätočne :) Pôvodne sme chceli ísť do Oborína na vodnú cestu. A že keď už budeme tam, skočíme najskôr pozrieť vyhliadkovú vežu Tokaj pri Malej Tŕni, veď to je za rohom.


Vyhliadková veža Tokaj
Vyhliadková veža Tokaj
Romantický výhľad
Šimonov vrch
Vyhliadková veža Tokaj
Vyhliadková veža Tokaj
      Okolie vyhliadkovej veže Tokaj tvoria romantické vinice, výhľady sú popísané smerovkami a kilometrovníkmi, bolo to milé a pekné zastavenie. A potom nám GPS oznámilo, že do Oborína je 60km, 1 hodina!!! Nechápala som, až Miloš mi vysvetlil, že tá krátka cesta za roh je zavretá pre spadnutý most a posiela nás to dookola, pomaly cez Michalovce. Tak sme operatívne zmenili plán, nebudeme predsa chodiť dookola! Necháme si Oborín na inokedy a ideme do Trebišova!
Mestský park v Trebišove
Mestský park v Trebišove
Mestský park v Trebišove
Mestský park v Trebišove
Mestský park v Trebišove - Hrad Parič
      Mestský park v Trebišove, alebo inak Andrássyovský historický park, ma doslova ma okúzlil. Romantické zákutia pri jazierku s ostrovom, mostíkom, leknami ... Odrazy stromov na hladine, člnkujúce sa páry a nad tou pohodovou atmosférou, ako šľahačkový kopček na muffinke, žiariace Mauzóleum Júliusa Andrássyho.
Mauzóleum Júliusa Andrássyho
Mauzóleum Júliusa Andrássyho
Mauzóleum Júliusa Andrássyho
      Mauzóleum bolo postavené r.1893 podľa projektu nemeckého architekta Arthura Meininga v neogotickom slohu. Sarkofág je dielom budapeštianskeho sochára Juraja Zalu z rokov 1893 – 1895. V mauzóleu je pochovaný od r. 1894 gróf Július Andrássy (1823-1890, pôvodne bol pochovaný v krypte rímskokatolíckeho kostola), jeho manželka Katarína (Katinka Kendeffy, 1830-1896) a ich syn Teodor (1857–1905). Július bol politikom, doslova veľké zviera: v rokoch 1867 – 1871 bol prvým ministerským predsedom Uhorska a v rokoch 1871 – 1879 ministrom zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska. Bol skutočným tajným radcom a priateľom Františka Jozefa I., Katinka bola blízkou priateľkou cisárovnej Sissy.
Mauzóleum Júliusa Andrássyho
      Mauzóleum bolo zatvorené, ako som čakala. Viem, že ho otvárajú raz za čas, pri významných príležitostiach, tak som si dala záväzok, že raz to vysledujem a pozriem si ho ...
Zrkadlenie
Zrkadlenie
Zrkadlenie
Trebišovský kaštieľ
Trebišovský kaštieľ
Trebišovský kaštieľ - vstup
      Nakoniec sme si pozreli samotný Trebišovský kaštieľ. Neskorobarokový, neskôr klasicisticky upravený kaštieľ, dal postaviť v roku 1786 gróf Imrich Csáky. Je dvojpodlažnou stavbou, ktorá bola postavená 100 rokov po zničení hradu Parič. Časť materiálu z tohto hradu bola použitá pri jeho výstavbe. Imrichova dcréra Juliana (kaštieľ nezdedila, ale odkúpila predkupným právom od brata, ktorý ho musel dať do zálohu) sa r.1792 vydala za Petra Szapáryho a ich dcéra Etelka sa vydala r. 1819 za Karla III. Andrássyho a tak sa Andrássyovci dostali k Trebišovskému kaštieľu.
Izba Csáky
Izba Csáky
Izba Szapáry
Izba Szapáry
      História kaštieľa a jeho vlastníkov je predstavená v troch miestnostiach. Veľa zo života v kaštieli v r.1864-1869 je známe z listov Mary Elizabeth Stevensovej, anglickej vychovávateľky detí Júliusa Andrássyho, svojej rodine. Napr. počas leta sa varilo pre 37-40 ľudí, obedovalo sa na 5x od 12:00-14:00 a zjedlo sa 15-17kg mäsa ... V ďalších priestoroch sú dočasné výstavy, my sme si mali možnosť pozrieť výstavu modrotlače a výstavu výroby a spracovania vína v pivničných priestoroch.
Izba Andrássy
Izba Andrássy
Izba Andrássy
Výstava modrotlače
Výstava modrotlače
Výstava vína
Výstava vína
Výstava vína
Výstava vína
      Za 4€ vstupného sme videli celkom dosť a pritom to nebolo únavné. Spokojní sme zamierili k autu. Po ceste som ešte odbehla nafotiť Immaculatu a Kostolík.
Trebišovský kaštieľ
Rímskokatolícky kostol navštívenia Panny Márie
      Trebišov s parkom a kaštieľom nás očaril. Je verejným tajomstvom, že trebišovský park je na jar plný medvedieho cesnaku, tak ja dúfam, že to bude jedna z príležitosti, prečo sa tu vrátiť ...
Mariánske súsošie - Immaculata, r. 1800

                                                                                 Marta

8 komentárov:

  1. Marti měli jste nádherně. A výstava modrotisku. Paráda.Pa M.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, tou výstavou sa mi celkom trafili do vkusu, to je jasné :) Ďakujem Moni za nakuknutie a milé slová ♥

      Odstrániť
  2. Marti, ono to někdy tak vyjde :o) Velmi stylová rozhledna, novogotická hrobka v krásném parku má rozhodně své kouzlo. A modrotisk nakonec, prostě hezký výlet.
    Děkuji a přeji příjemný večer, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nádherný průvodce. Vždy když tvé cestopisné články čtu, mám chuť se tam podívat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Reni, tak tento pocit poznám :) Koľkokrát Helenka o niečom píše, a ja by som najradšej hneď a zaraz vyrazila ...

      Odstrániť
  4. Krásná místa a zajímavé informace👍

    OdpovedaťOdstrániť