pondelok 2. júna 2014

Paríž 2014 II. - Versailles a Eiffelovka

Seriál
Druhý deň ráno sme začínali v rade na lístky do Versailles. Na rozdiel od všetkých slovenských cestoviek, jednoznačne sme tam chceli ostať aj poobede a pozrieť si Grand Trianon a Petit Trianon. Takže zasa sme sa od skupiny oddelili a kúpili si lístky samé  - do celého Versailles  ...

5x zatočený rad pred Versailles
... a s lístkami sme si vystáli 5x zatočený rad na vstup do zámku :) Išlo to rýchlo, ale aj tak dobre, že svietilo slniečko, predsa len bola lepšia nálada.

Čakáme :)

Konečne vo vnútri
Vo vnútri bolo toľko ľudí, že Danka v druhej miestnosti vyhlásila : "Poďme preč ..." Lenže nedalo sa, museli sme sa nechať unášať davom a pomaly sa presúvať zámkom.

Nádherná výzdoba Versailles

Zrkadlová sála

Unavené dieťa

Spálňa kráľa

Spálňa kráľovnej

A konečne zasa von :)
Čerstvý vzduch a voľný priestor bol balzamom pre dušu i telo :) Ale to už sa blížila dvanásta, kedy otvárajú Trianony, takže záhradami sme len prebehli (fontány nestriekali, veľké kusy záhrady boli zahradené a v rekonštrukcii a veľká Latona fontána pod schodami bola úplne rozobratá ... )

Prebehnúť záhradami ...
Fontány nás netrápili (hoci dúfam, že keď sa do Versailles dostanem tretíkrát, už ich konečne uvidím aj striekať :) ), Trianony nás čakali a dočkali sa :)

Veľký Trianon
Veľký Trianon (Grand Trianon) bol dobudovaný v r. 1688 pre Ľudovíta XIV. a jeho milenku Madame de Montespan. Stal sa jeho letným sídlom, miestom odpočinku od kráľovskej etikety a v neposlednej rade miestom tajných radovánok a bujarých zábav s milenkami. Určitú dobu tu bývala aj druhá manželka Napoleóna I., cisárovná Mária Lujza (1810 - 1814).
Po ukončení I. svetovej vojny tu v r. 1920 bola podpísaná Trianonská mierová zmluva - zmluva o hraniciach Maďarska, ako jedného z nástupníckych štátov po porazenom Rakúsko-Uhorsku.

Veľký Trianon

Veľký Trianon

Veľký Trianon - no aha tu na nich ...
Malý Trianon (Petit Trianon) bol dobudovaný v r. 1768 pre Ľudovíta XV. a jeho milenku Madame de Pompadour. Tá sa ho ale nedožila, takže ho zdedila jej nástupkyňa, Madame du Barry. Po nástupe Ľudovíta XVI. na trón v r. 1774 dostala zámok a okolité záhrady do výhradného používania jeho manželka Mária Antoinetta. Bolo to jej malé kráľovstvo, kde o všetkom sama rozhodovala, ale aj sa tu schovávala - pred kráľovskými povinnosťami, pred zodpovednosťou za chod kráľovstva ...

Malý Trianon
Samotný Veľký Trianon ma nejak neočaril, zato Malý je roztomilý - zvonku ako dom, zvnútra útulné miesto, kde pri zariaďovaní cítiť ženskú ruku. Úprimne pochybujem, že všetko zariadenie a usporiadanie je naozaj z dôb Márie Antoinetty, ktorá tá z neho urobila svoj kúsok raja na zemi, ale vyzerá to veľmi autenticky :)

Malý Trianon - vidno ženský, jemný vkus ...

Malý Trianon
Z Malého Trianonu sme vyšli rovno do jeho záhrad, kde je aj usadlosť a farma Márie Antoinetty. Najprv nás očarili jednoduché,  prirodzené záhrady - ako iný svet oproti tým veľkým, pompéznym Versaillským ...

Záhrady za Malým Trianonom - Afroditin altánok

Záhrady za Malým Trianonom - Afroditin altánok

Záhrady za Malým Trianonom - Afroditin altánok

No ako inak ... romantika :)
A keď sme objavili usadlosť Márie Antoinetty s farmou, kde doteraz pestujú šalátiky, fazuľku a inú zeleninku (a pekáreň Angelina z nich pečie francúzske kiše a predáva pri vstupe do Malého Trianonu po 10€ za jeden kúsoček :) ), mali sme už dokonalý pocit, že sme v rozprávke ... jednoducho romantika. Slová nestačia ...

Hospodárstvo Márie Antoinetty

Hospodárstvo Márie Antoinetty

Hospodárstvo Márie Antoinetty

Hospodárstvo Márie Antoinetty

Hospodárstvo Márie Antoinetty - Farma

Krása ...

Nedalo sa neodfotiť

Modelka ...

Malý Trianon
Po nádhernej túlačke sme zaslúžili sladkú odmenu :) Makaronky boli Dankiným splneným snom ...

Makaronky
Aby náhodou nebolo málo :)

Šťastné dieťa :)

Malý Trianon
Už nás tlačil čas, takže takmer poklusom sme to vzali cez záhrady naspäť a až na vlakovú stanicu.

Versaillské záhrady

Latone Fontána chýba :)

Versailles

Versailles

Radnica vo Versailles
Zvládli sme kúpu lístkov, dokonca sme sadli na správny vlak a po ceste sme z prvého poschodia vlaku čumeli do oprotistojacich bytoviek - priamo do kuchýň na piatom poschodí :)

Vlaková stanica Versailles
Pri vystupovaní z vlaku sme zažili mierny trapas ...vystúpite na stanici Eiffel Tour, idete v smere Eiffel Tour ... a tá obrovská veža nikde nie je :D !!!
Kráska sa skrýva za poslednou budovou a hoci ju vidno zo široka-ďaleka, pri východe zo stanice ju fakt nevidno a treba podísť pár metrov hociktorým smerom, aby ste ju objavili :):):)

Pod Eiffelovkou sme dobehli našu skupinku, čím sme ušetrili hodinu státia v rade ...
Trochu opakovania:  Veža bola postavená v rokoch 1887 až 1889 pri príležitosti Svetovej výstavy 1889 a v roku 1909 ju mali zbúrať ... ale stále stojí a žiariaca Danka sa konečne dostala tam, kde bola Selena Gomez v r. 2011 ... (určite aj Selena bola vtedy rovnako šťastná, že bola na mieste, kde som JA bola v roku 2010 :D)

... vieš kde som???

Trocadero a La Defense

Marsove polia, Montparrnasse
Samozrejme sme sa vyviezli celkom hore ...

A oplotenie ... lebo sme na Eiffelovke !!!

:)

Hra tieňov nad Parížom ...

A našli sme aj Sacre Coeur

Rozlúčka s Eiffelovkou ...

A predsa ešte niečo :)
Pred odchodom sme rýchlo vybehli na Marsove polia, aby sme mali fotky nie len z Eiffelovky, ale aj s Eiffelovkou.

la Tour Eiffel

Fakt sme tu :)

Ja som bola na Eiffelovke !!!

Železná dáma ...

Železná dáma ...
Poslednou zastávkou druhého dňa bol Mantmartre.

Moulin Rouge

Sacre Coeur
Bazilika Sacre  Coeur (Bazilika Najsvätejšieho srdca) bola postavená v r. 1875-1914, ale prvá svätá omša  sa tu konala až v r. 1919, po ukončení I. svetovej vojny. Odvtedy tu neprerušene prebieha eucharistická adorácia, preto je to významné pútnické miesto.

Nohy už boleli, takže k bazilike sme sa vyviezli pozemnou lanovkou, doslova sme ju prebehli a zvyšný čas  venovali nákupom suvenírov.  

Kolotoč pod Sacre Coeur
Večer sme sa z okna izbičky rozplývali nad spomienkami z nádherného slnečného dňa ...

Vidíte ju ? Tam sme boli ...

                                                                                 Marta

12 komentárov:

  1. Parádna prechádzka a ani ma nohy nebolia :-) Ala

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Марта, какой интересный и подробный рассказ!!! Фотографии отличные..:) Весна в Париже - что может быть лучше?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ÚŽASNÉ
    nádherné cestovanie, prajem ešte veľa spoločných ciest

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No krása! Užili jste si! O tom statku Marie Antoinetty jsem četla, je opravdu kouzelný. Fotka "šťastné dítě" je prostě super!
    Děkuji za reportáž a moc zdravím Marti, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka, Tebe je isto jasnné, že zjesť to je nomožné ! - z prvých makaroniek mi Danka nechala len minikončeky ochutnať, z každej ďalšej som dostala stále viac - na konci nám obom bolo sladko až v až :D

      Odstrániť
  5. Marti nádhera, krásne fotky, super výlet čo viac dodať. Ďakujem za reportáž tam som ešte nebola.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Marti uzasne.. normalne som mala pocit ze tam chodim a vsetko to vidim... uz aby sme tam isli aj my :) pa Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Marienka, Zuzka - ďakujem za zastavenie :) som rada, že sa páči a nôžky nebolia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Thank you for sharing your beautifull photos, Marta. You make a wonderful tour guide, I almost feel as if I was touring with you!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Děkuji za úžasnou procházku Paříží. Prý letos už tolik nefrčí makronky, ale banánky, jen nevím, jak jim říká. :-) A ta část s tou Selenou, to mě dostalo. Až mi skoro vytryskly slzy smíchy. Krásné fotky.

    OdpovedaťOdstrániť