streda 14. septembra 2016

Polené štvorčeky bez matematiky - fotonávod

Polené štvorčeky šijem z pásov, lebo takto dokážem ušiť veľké množstvo presných štvorčekov bez orezávania. Existujú aj iné rýchle postupy na šitie polených štvorčekov z veľkých štvorcov (2,4 či 8 štvorčekov z veľkého štvorca), ale ja pri týchto postupoch neviem ušiť presné štvorčeky, preto pásiky sú môj favorit. Okrem presnosti viem rýchlo a naozaj takmer bez matematiky určiť šírku a dĺžku pásika na potrebný počet polených štvorčekov určeného rozmeru. Ako? Poďme na to ...


Chceme ušiť 8 polených štvorčekov 1x1". Používam palcové pravítko aj podložku (kto ide šiť v cm, použije samozrejme centimetrové pravítko a podložku). Jediným umením je položiť si pravítko na podložku tak, aby hore trčal roh a vľavo aj vpravo sme mali na hrubej čiare podložky 1" - presne ten rozmer, aké štvorčeky chceme ušiť.


Vidíte tie body? Vzdialenosť bodov AC je 1", aj bodov BC je 1". Vidíme to na pravítku. A ideme určiť rozmery našich pásikov na šitie:

1 . Šírka nášho pásika bude vzdialenosť bodov CD + 2 x odševok.

Vzdialenosť CD  odčítavame z podložky - je to 11/16". Šijem patchworkovou (inchovou)patkou s odševkom 1/4", takže šírka môjho pásika bude 11/16"+1/2"=11/16"+8/16"=1 3/16"
(Všeobecne, pri šití patchworkovou pätkou pripočítame 1/2 palca, pri šití klasickou pätkou pripočítame 1,5cm.)

Sľúbila som ale postup bez matematiky, takže budeme lenivé a šikovné a nebudeme počítať !!! Ukážte si prštekom bod o 1/2" (alebo 1,5cm pri šití klasickou pätkou) vyššie ako je bod C  a šírka pásikov bude vdialenosť tohto bodu E od bodu D - od našej základnej hrubej čiary. Odčítavame na podložke  - waw, presne 1 3/16" :) To bola rýchlosť :)


2.  Na  dĺžku nášho pásika už trochu matematiky treba. Minimum. Žiadne pytagorove vety, stačí plus a krát :) Pozrieme vzdialenosť bodov AB - odčítame z podložky. Je to 1 3/8" a možno trochu viac. Ak ste si neisté, vždy si vyberte viac ako menej. A tiež ak chcete rýchlejšie počítať, lebo tu nás čaká jediná vyššia matematika.Násobenie.  Dĺžka pásika pre párny celkový počet štvorčekov bude :
 ((počet štvorčekov : 2 ) * vzdialenosť bodov AB) + polovica vzdialenosti AB + rezerva 1/4 alebo 1/2 palca
Ja som si teda určila vzdialenosť bodov AB = 1 1/2". Potrebujeme 8 štvorčekov, polovica z toho je 4, t.j.  moja dĺžka pásika je teda 4x1 1/2" + 3/4" = 6 3/4" .  A strihala som 7" pásiky - vzhľadom na počet strihaní a presnosť kľudne vždy pridajte aj 1/2 palca.

A pozor!!!  - ak chceme nepárny počet polených štvorčekov, dĺžka pásika bude 
väčšia polovica počtu štvorčekov * vzdialenosť bodov AB + rezerva 1/4 alebo 1/2 palca
(t.j., ak by som chcela 9 štvorčekov, dĺžka pásika bude 5x1 1/2" = 7,5" plus tá spomínaná rezerva 1/2 palca, t.j. 8")

Pri určení dĺžky pásika viete matematiku obísť len tak, že si na podložke budete prštekom ukazovať : 1 1/2"od nuly, k tomu ďalšieho 1 1/2" k tomu  ďalšieho 1 1/2" a tak 4x a nakoniec ešte  tú polovicu z 1 1/2" a nejakú rezervu ... a pozriete sa nakoniec, ako ste ďaleko od nuly ... dá sa to, je to fajn hlavne pri malých či blbých číslach, lebo počítať ja neviem 7x 1 9/16 nie je bohviečo ...

Ťažké? Nie, položte si pravítko na podložku a ideme trénovať ...

Príklady:

 Ak chceme  6 štvorčekov 1 1/4", budú pásiky ... (červeným je ďalej to, čo som odčítala z podložky)


 široké 7/8" + 1/2"= 1 3/8", a dlhé 3 x 1 7/8" + 1" = 6 5/8" . So spomínanou rezervou 7".

Ďalšia úloha ... chceme 9 štvorčekov 2", pásiky budú ...


široké 1 3/8" + 1/2"= 1 7/8", a dlhé 5 x 2 7/8" = 14 3/8" . S rezervou 14 3/4".
A ak by som ich chela 10, šírka pásika je samozrejme rovnaká a dĺžka bude 5 x 2 7/8" + 1 1/2" = 15 7/8". S rezervou 16 1/4".

Uff, dosť bolo skúšania, trochu cviku a pôjde vám to jedna radosť.

3. Teraz ideme šiť naše pôvodné 1" štvorčeky, na ktoré sme si vypočítali pásiky 1 3/16"x7". Takéto pásiky si vystrihneme z oboch farieb,  z ktorých majú byť polené štvorčeky.


4. Položíme na seba lícom na líc ..


5. ... a prešijeme po oboch dlhých stranách našou patchworkovou pätkou s podševkom 1/4". 


6. Pložíme pravítko tak isto ako predtým na podložku, ale teraz na spodný šev - 1" od rohu pravítka na dolnom šve vpravo, 1" od rohu pravítka na dolnom šve vľavo ... a režeme. Horný roh pravítka by ste mali mať na vrchnom šve, ale ak pri nepresnom šití bude mierne mimo, vôbec sa tým netrápte, je to OK! Štvorček bude aj tak super :)


7. Pásik otočíme  - vidíte na obrázku, že teraz mám svetlú látku hore - opäť rovnako priložíme pravítko a  režeme druhý štvorček ...


8. A opäť otočíme pásik - opäť  mám tmavú látku hore -  priložíme pravítko a  režeme tretí štvorček ...


9. ... a tak až do konca pásika. Vyšlo mi 8 štvorčekov a zvyšok, ktorý vidíte na obrázku.


10. Ďalej už asi všetko viete -  švy rozžehlíme. Podľa lícovej strany odstávajúce rožky odstrihneme nožnicami a ...


11.  ... a 8 polených štvorčekov s minimálnymi nepresnosťami mám hotových. A som neskutočne spokojná, že nebudem ďalších 15 minút orezávať :)


Dievčatá, ak ste sa niekde stratili, pýtajte sa, budem prepisovať návod tak, aby ste pochopili ... a dúfam, že s touto vychytávkou bude vaše šitie o trošku rýchlejšie a príjemnejšie :)
                                                                                 Marta

10 komentárov:

  1. Páni, Martičko, to je ale báječný návod. Dala sis velkou práci a je opravdu precizní. Je dobré mít něco takového po ruce. Děkuji moc a přeji příjemné dny :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Najúžasnejší návod :-) Už len palce premeniť na cm a začnem skúšať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dievčatá ďakujem za reakcie - a teda, nech sa vám krásne šije :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. super návod Marti, už jsem tě chtěla otravovat mailem a ty jsi to dotáhla k dokonalosti, půleným čtverečkum a 365 zdar, už jen 93dní a máme ji hotovou uff :-DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vendi 93? Nieeeeeeeeeeeeeeee ... :( Ach, to je este velke cislo :(

      Odstrániť