štvrtok 23. mája 2019

Mníchov 2019 II. - Dachau

 Seriál:
    V nedeľu 24.3. sme odlietali z Mníchova. Odlet domov sme mali o 17:15, dovtedy sme si chceli pozrieť Dachau, prvý koncentračný tábor v Nemecku z r. 1933.


      Dachau leží v druhej zóne MHD, ale keďže kvôli letisku sme si ráno kúpili denný lístok na všetky 4 zóny, vlastne sme za cestu (vlak + autobus) neplatili nič. No a čerešnička na torte, Dachau je pamätné miesto a pokiaľ si nekupujete sprievodcu alebo audio sprievodcu, je zadarmo. Takže náš nedeľný program bol vlastne celý zadarmo. 
Chodník k táboru, vpravo už vidno Jourhouse
Jourhouse - Arbeit macht frei
Jourhouse - hlavný vstup do tábora, kancelárie SS
Hlavná budova s pamätníkom
       Dachau bol pvý, vzorový koncentračný tábor v Nemecku, založený 22.3.1933 policajným riaditeľom v Mníchove - Heinrichom Himmlerom (neskôr šéf gestapa a organizátor holokaustu Židov). Pôvodne bol určený pre politických väzňov, mal kapacitu 5000 osôb.
            Z rokov 1933-1945 sa zachovali len 2 pôvodné budovy - hlavná budova a väzenie pre špeciálnych väzňov. Dva baráky, krematórium i Jourhouse boli zrekonštruované podľa dochovaných fotografií.
Hlavná budova - miesto evidencie väzňov
Hlavná budova - sprchy
Hlavná budova - maketa Dachau
Hlavná budova - múzeum
Medzinárodný pamätník - reťaze
Medzinárodný pamätník (Nandor Glid, 2007)
Medzinárodný pamätník - "Nikdy viac" v 5tich jazykoch
      V rokoch 1933-1938 tu väzni stratili identitu a slobodu, ale nehladovali, mali riad a príbor na jedenie, každý mal aspoň poličku nad posteľou pre osobné veci, mali spoločenské miestnosti a venovali sa aj hudbe. Pracovali napr. v krajčírskych dielňach, obrábali polia na farme vedľa tábora. 
Hlavná budova a pamätník
Nádvorie na nástupy, baráky, táborová cesta
      V r. 1938 sa situácia v Dachau zmenila. Do tábora začali prúdiť kňazi, mníšky, homesexuáli, nepriatelia režimu a samozrejme Židia a postupne aj iné národnosti. Kapacita sa prekračovala 6 a viacnásobne (pri oslobedení tu bolo 30 000 väzňov). Celkovo tu za 12 rokov existencie tábora bolo uväznených 200 000 väzňov a z toho 32 000 väzňov tu zomrelo. Väzni hladovali, tvrdo pracovali a umierali. 
Expozícia v baraku: Postele 1933-1938
Expozícia v baraku: Postele po r.1938
Expozícia v baraku: Spoločenská miestnosť
Expozícia v baraku: Umývarka
Expozícia v baraku: WC
Expozícia v baraku: Postele 1944-1945
      Na mnohých väzňoch sa robili lekárske pokusy s maláriou, aeronautické pokusy s kompresiou a dekompresiou, pokusy s podchladením - hypotermiou (väzňov podchladzovali v ľadovej vode alebo ich priviazali na mraze a robili pokusy s oživovaním). Telá mŕtvych spaľovali v krematóriu. Dachau ale nebol miestom hromadného vyhladzovania, splyňovali (cyklónom B ako v Auschwitzi) len preživšie obete lekárskych pokusov. 
Táborová cesta
Prázdne miesta po barákoch
Prázdne miesta po barákoch
Pietne miesto - katolícky kostol
Pietne miesto - židovská synagóga
Táborová cesta a hlavná budova
Pietne miesto - pravoslávna cerkev
Krematórium - Barák X
      Krematórium s plynovou komorou nacisti zničili počas zahladzovania stôp vo februári 1945. Dachau bol oslobodený 29.4.1945 americkými jednotkami. V tento deň bolo nasnímané video, ktoré dookola púšťajú v hlavnej budove, niekde v strede ... kopy mŕtvych, vyhladovaných ľudských pozostatkov. Strašné ... Po oslobodení vypukol v tábore masaker dozorcov. Dozorcov i kápov barákov zabíjali americkí vojaci i samotní väzni ich kameňovali. Kto si pozrie to video, ani sa nebude čudovať ... 
Krematórium - Barák X
Pamätník neznámemu väzňovi pred krematóriom
Splyňovacia miestnosť
Spaľovacie pece
Spaľovacie pece
Krematórium
Krematórium
Dezinfekčné miestnosti na šatstvo
Staré krematórim - používané pred r. 1942
Krematórium - Barák X
Pamätník neznámym obetiam ... miesto sypania popola
Plot a priekopa okolo tábora
Základy barákov ...
      Na jar 1945 vypukla v tábore epidémia týfusu, takže z oslobodených 30 000 zoslabnutých väzňov aj tak ďalších 10 000 zomrelo. Dachau sa následne do januára 1946 stal väzením pre 18 000 nemeckých vojakov a vojnových zločincov a 12 000 ruských zbehov. Neskôr tu bol utečenecký tábor.
      V r. 1965 sa bývalí väzni spojili, aby na tomto mieste vytvorili pamätník - pietne miesto, aby sa nikdy nezabudlo....

Medzi hl. budovou a väzením pre špeciálnych väzňov
Väzenie pre špeciálnych väzňov
Väzeň Georg Elser - neúspešný atentátnik na Hitlera v r. 1939
Väzenie pre špeciálnych väzňov
Väzenie pre špeciálnych väzňov
Odchádzame ...
Informačné centrum
      Prezreli sme si všetko, na stanici v Mníchove sme sa naobedovali i nakúpili posledné magnetky ... náš výlet končil :( O 17:15 sme odleteli domov a už len spomíname, aký to bol pekný víkend! Dúfame, že si Eurowings rovnakú akciu zopakuje aj v marci 2020, lebo bavorské zámky nás stále čakajú ;) 
Vlaková stanica v Dachau
Dachau

 Seriál:
                                                                                 Marta

4 komentáre:

  1. Marti, děkuji za perfektní reportáž. Nikdy jsem v žádném koncentračním táboře nebyla a myslím, že nebudu. Prostě na to nemám. Obdivuji každého, kdo má odvahu takové místo navštívit.
    Měj hezké dny, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Helenka úplne chápem, bolo to emocionálne veľmi náročné ... boli sme tam 3hodiny a ono to bola hranica, stačilo ... Napriek tomu, ak budem mať príležitosť navštíviť nejaký ďalší bývalý koncentračný tábor, pôjdem - aby som prekonávala svoje hranice a aby sa nezabudlo ...

      Odstrániť
  2. Marti, chcela som reagovať presne rovnakými slovami ako Hela, nebola som a nepôjdem. Priznám, že som pozrela len prvé 3 fotky, pri obrázku hlavného vstupu som prešla sem, na komentáre. Sú to veci, ktoré sú pre mňa nepredstaviteľnou hrôzou, je mi pri nich zle nie len psychicky ale aj fyzicky.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jani ja chápem ... ale my silnejšie povahy tam musíme, aby sme ukázali tým hlúpejším, čo si myslia, že sú to výmysly, kde je pravda ...

      Odstrániť