nedeľa 11. augusta 2019

Kodaň 2019 II. - po stopách dánskych kráľov

Seriál:
      Chcete vedieť, kde "žil" Hamlet? Kde sa dánski králi rodili prvým kráľovským pomazaním, a kde ich životná púť končila?  Kde je miesto ich posledného odpočinku? Tak vás pozývam na prechádzku týmito miestami...


       Začneme Hamletom :) Hamleta i celý jeho príbeh si Shakespeare vymyslel. Hrad Krongorg v mestečku Helsingor, kde sa jeho príbeh odohráva, ale naozaj existuje. 
Helsingor - vlaková stanica
      V Helsindore sme sa najskôr zastavili v prístave a trochu pozabávali Hana, brata Malej morskej panny z Kodane. Na rozdiel od nej Han nikdy nie je sám ... na všetkých fotkách sa odrážate v jeho zrkadlovom povrchu. 
Helsingor prístav - Ryba z odpadkov
Helsingor prístav - Han, brat Malej morskej panny
       Kronborg bol postavený r. 1420 Erikom VII. Pomoranským. Od r. 1429 bol využívaný na výber cla od lodí, ktoré chceli preplávať cez Oresundský prieliv. Dodnes sa tu nachádza skupina kanónov, pripravených na streľbu na lode, ktoré by chceli prejsť bez zaplatenia cla. V roku 1629 okrem zámockej kaplnky celý zámok vyhorel, ale ešte v tom istom roku ho Kristián IV. dal znovu postaviť. Práce trvali až do roku 1639. V rokoch 1785 – 1926 slúžil zámok ako kasárne. Od roku 2000 patrí Kronborg medzi pamiatky svetového dedičstva UNESCO.
Hrad Kronborg
Hrad Kronborg a jeho model
Tretia brána do Kronborgu
Kronborg, nádvorie, víta nás šašo :)
      Prehliadku zámku sme začali od podlahy, v pivniciach :) Pivnice - kazematy slúžili ako sklad potravín i väznica pre politických väzňov. Sedí tu socha spiaceho Holgera Dána (Holger Danske), národného hrdinu Dánska. Podľa legendy sa prebudí zo svojho spánku, keď bude Dánsko napadnuté nepriateľom a pomôže ho ochraňovať. Boli fakt strašidelné ... Zo začiatku to išlo, ale neskôr tam takmer vôbec nebolo svetlo a fakt vďaka za mobily a za svetlo v nich :) Výborné miesto, ak si chcete na pol dňa oddýchnuť od neposedného dieťaťa :D 
Kronborg, kazematy, spiaci Holger Danske
Kronborg, kazematy, posledné zvyšky svetla
      Interiér zámku je pomerne skromne zariadený holandským nábytkom zo 17. storočia. Banketová sála sa radí so svojimi 62x11 metrami k najväčším v severnej Európe. Na hrade počas našej návštevy prebiehali Hamletovské dni ... pri príchode nás na nádvorí vítal šašo, v banketovej sále sa práve odohrával ďalší výjav z Hamleta. Teda sme nakoniec naozaj stretli Hamleta :) 
Kronborg, interiér
Kronborg, interiér
Kronborg, interiér - akoby si Hamlet len odskočil ...
Kronborg, interiér, banketová sála
Kronborg, interiér, Hamlet v banketovej sále
Kronborg, výhľad z delostreleckej veže - Han pred svetlomodrou loďou
Kronborg, výhľad z delostreleckej veže - druhá vstupná brána
Kronborg, výhľad z delostreleckej veže - nádvorie hradu, pevnina na obzore je Švédsko
      Zámocká kaplnka má vyrezávaný, silno pozlátený drevený interiér.
Kronborg, zámocká kaplnka
Kronborg, zámocká kaplnka
Kronborg, zámocká kaplnka
Kronborg, delá strážiace Oresundský prieliv, pevnina na obzore je Švédsko
Kronborg, nádherné gobelíny, ale ešte nie tie kráľovské :)
       Banketová sála bola v minulosti pri slávnostných príležitostiach vyzdobená štyridsiatimi gobelínmi s votkanými portrétmi 100 dánskych kráľov. Po požiari r. 1629 ich zostalo len sedem a tie si možno na hrade pozrieť. 
Kronborg, sála so siedmimi kráľovskými tapisériam
Kronborg, tapiséria s portrétom kráľa Valdemara II.
      Keď sme vyšli z hradu, začalo popŕchavať. Už aj počasie navodzovalo pochmúrmu Hamletovskú atmosféru. V okolí hradu sú možné krásne prechádzky po pobreží, ale ani počasie na to nebolo vhodné, ani sme to nechceli. Radšej sme zabehli do Dánskeho múzea námorníctva pred hradom, na ktoré sme čítali samé chvály.
      Na prvý pohľad je múzeum neviditeľné ... jednoducho povedané, je v betónovej jame, pretkanej sklenenými a hliníkovými mostami a schodami :) Bolo postavené r.2013 okolo starého suchého doku. V rokoch 1882 až 1985 sa tu nachádzala jedna z najvýznamnejších lodeníc v Dánsku. 
Dánske múzeum námornictva, vstup
Martha je vraj obľúbený námornícky film :)
Múzeum námorníctva - námorníci a život na lodi
Múzeum námorníctva - tecnické prístroje na lodi
      Chvály na múzeum neklamali. Je rozdelené na niekoľko častí. Prvá je venovaná námorníkom a ich životu na mori (oblečenie, jedlo, pesničky a filmy, ich legitimácie a dokonca sa tu môžete potetovať, keďže námorníci boli často potetovaní :) ), druhá prístrojom na lodi, tretia obrazom a maketám lodí. Emotívna je časť venovaná využitiu lodí v II. svetovej vojne. Hrá tu dobová hudba, vidíte legitimácie odvedených vojenských námorníkov, nad hlavami vám visí bomba, v rohu stojí mína ...
Múzeum námorníctva - kaviareň
Múzeum námorníctva - námorníctvo v II. sv. vojne
      Posledná časť múzea je venovaná námornej preprave tovaru (čo sa odkiaľ dovážalo do Dánska), môžete sa tu prejsť skutočným lodným prepravným kontajnerom. To všetko je farebné, hravé, hudobne podfarbené ... No a najlepšia a rovnako veľká je časť pre deti! Vstup naboso, tu začali i skončili všetky rodinky s deťmi :)  
Múzeum námorníctva - preprava tovaru
      Druhé mestečko, ktoré navštívime, je Hillerod. Nachádza sa tu zámok  Frederiksborg, miesto kde boli pomazaní všetci dánski králi, okrem jedného ...
Frederiksborg zámok, v slnku
      Frederiksborg je najväčší a najkrajší renesančný zámok v Škandinávii. Nesie meno Frederika II., svojho zakladateľa v r. 1560. Jeho syn Christian IV. nechal otcov zámok odstrániť a r. 1602 - 1620 vybudoval dnešný zámok. Po požiari v roku 1859 bol hrad prestavaný na základe starých plánov a obrazov. Úplne obnovený zámok bol r.1882 znovu otvorený pre verejnosť ako Dánske múzeum národnej histórie.
Frederiksborg zámok, v daždi
Frederiksborg, Ruža - jedáleň od čias Chriastiana IV.
      Zámocká kaplnka bola vysvätená v roku 1617. Je to najlepšie zachovaná časť renesančného komplexu, keďže pri požiari r. 1859 nebola poškodená. Od Christiana V. boli v zámockej kaplnke pomazaní všetci králi Oldenburskej dynastie, okrem Christiana VII. V galériách na poschodí sú umiestnené erby nositeľov Radu Dannebrog a Radu slona. Jedinečný je organ zo striebra a slonoviny z roku 1610.  
Frederiksborg, zámocká kaplnka
Frederiksborg, zámocká kaplnka
Frederiksborg, zámocká kaplnka
Frederiksborg, zámocká kaplnka
Frederiksborg, zámocká kaplnka
Frederiksborg, zámocká kaplnka
Frederiksborg, Uvádzacia chodba do Audienčnej sály
Frederiksborg, Audienčná sála, Chriastian V., 1680
Frederiksborg, interiér
Frederiksborg, interiér
Frederiksborg, interiér
Frederiksborg, interiér
      Z Uvádzacej sály sa do Veľkej sály vystupuje hore po niekoľkých schodíkoch. Prvé čo vám teda padne do očí je to, čo je hore - famózny strop! Keď po tých schodíkoch vystúpite do sály, zistíte že je famózna celá! S tapisériami, sochami a obrazmi kráľov ... Obľúbený je hlavne portrét Tri generácie od Nielsa Strobeka - Kráľovna Margaréta II., korunný princ Frederik a princ Christian.
Frederiksborg, interiér, Uvádzacia sála do Veľkej sály
Frederiksborg, Veľká sála, verná kópia sály z čias Christiana IV.
Frederiksborg, Veľká sála, verná kópia sály z čias Christiana IV.
Frederiksborg, Veľká sála

Frederiksborg, Veľká sála
Frederiksborg, Veľká sála
Frederiksborg, Veľká sála, Portrét Tri generácie od Nielsa Strobeka
Frederiksborg, interiér
Frederiksborg, interiér, stôl zdobený polodrahokammi
Frederiksborg, interiér
      V súčasnosti existuje aj Grófka z Frederiksborgu. Je ňou Alexandra Christina Manley, prvá manželka princa Joachima (mladší syn Margaréty II.) Po rozvode s princom jej bol r. 2005 kráľovnou Margrétou II. pridelený tento titul, grófka z Frederiksborgu. Titul bol vytvorený podľa toho, že ich sobáš sa konal zámockej kaplnke.
Frederiksborg, baroková záhrada vytvorená v 18. storočí pre Frederika IV.
Frederiksborg, interiér
Frederiksborg, interiér
Frederiksborg, interiér
Frederiksborg, moderné umenie
Frederiksborg, moderné umenie
       Pred požiarom r. 1859 bol zámok používaný dánskou kráľovskou rodinou ako letné sídlo. V súčasnosti je jej letným sídlom Fredensborg, ktorý sa nachádza po ceste z Helsngoru do Hillerodu. Fredensborg nie je prístupný verejnosť, ale záhrady Fredensborgu prístupné sú.  
Frederiksborg, nádvorie so vstupom do zámku
Frederiksborg, Neptúnova fontána, 1620-1622
      V Frederigsburgu králi vznikali - je to miesto pomazania dánskych kráľov. Miesto, kde všetci dánski králi končia svoju púť, miesto ich posledného odpočinku, je katedrála v Roskilde. Presun do Roskildu bol vyčerpávajúci, čistý stres. MHD autobus z Frederiksborgu na stanicu v Hillerode som síce vedela, ale že v sobotu chodí raz za 60 minút nie :D Vzali sme to na stanicu poklusom (cca 15 min)! Dobehli sme s rezervou asi 3 minúty ... Našťastie nasledujúcu hodinku v autobuse do Roskildu sa dalo príjemne oddýchnuť! 
Katedrála v Roskilde
Katedrála v Roskilde
Katedrála v Roskilde - hlavný oltár, Antverpy 1560
       Tehlová gotická Katedrála v Roskilde pochádza z 12. storočia, ale kostol na tomto mieste stál už od 10. storočia. Je to trojloďová bazilika, okolo ktorej boli dostavované kaplnky pre hrobky kráľov v rôznych časových obdobiach. Najkrajšia je hrobka (z r. 1423) Škandinávskej kráľovnej Margaréty I. (1353-1412). Za oltárom sa nachádza jej zreštaurovaná verzia (reštaurácia 1862-1912), fragmenty originálnej hrobky sa nachádzajú v múzeu katedrály (na poschodí). Pri vstupe do katedrály sme dostali k vstupenke aj brožúrku s mapou, vďaka nej sa orientovalo v tých hrobkách výborne. 
Katedrála v Roskilde - hrobka Škandinávskej kráľovnej Margaréty I. (1353-1412), reštaurovaná 1862-1912
Katedrála v Roskilde - hrobky za oltárom
Katedrála v Roskilde - hrobka Christiana V. za oltárom
Katedrála v Roskilde - pohľad od oltára k vstupu
Katedrála v Roskilde - kráľovský chór, súkromné priestory Christiana IV., 1600
Katedrála v Roskilde - bočná loď kostola
      Z kaplniek ma najviac očarila Kaplnka Christiana IV. Christian IV. leží v čiernej truhle v strede, jeho socha v pozadí ja od Thorvaldsena. Na stenách sú namaľované obrovské výjavy z jeho života a všetko je prikryté modrým stropom zobrazujúcim hviezdnu oblohu ... majestátne. 
Katedrála v Roskilde - Kaplnka Christiana IV.
Katedrála v Roskilde - Kaplnka Christiana IX., Christian IX. a Luisa
      V Kaplnke Troch kráľov sú pochovaní v renesančných hrobkách vľavo Christian III. a Dorothea, vpravo Frederik II. a Sophia. Za Kráľovským stĺpom na zemi je pochovaný Christian I. a Dorothea. Na kráľovskom stĺpe sú zárezy s výškami kráľov, ktorí Katedrálu navštívili. Najvyšší bol dánský kráľ Christián I. (219,5 cm), ruský cár Petr Veľký (208,4 cm, návšteva r. 1716), naopak najmenšími siamský kráľ Chulalongkorn (165,4 cm) a dánský kráľ Christian VII. (164,1 cm). 
Katedrála v Roskilde - Kaplnka Troch kráľov
Katedrála v Roskilde - Kaplnka Frederika V. - Frederik V.
      V Kaplnke Frederika V. odpočíva aj Christian VII. (druhý sarkofág vľavo od Frederika V.), kráľ, ktorý jediný nebol pomazaný vo Frederiksborgskej kaplnke a ktorého manželka Karolína Matilda je jedinou dánskou kráľovnou nepochovanou v Kratedrále v Roskilde. Dnes toho bolo naozaj veľa, preto ich príbeh kráľovskej aféry vám prezradím nabudúce  ... V tejto kaplnke nájdete aj ďalších kráľov patriacich aspoň okrajovo do tohto príbehu - Frederika VI.(tretí sarkofág vľavo od Frederika V.) a Christiana VIII. s manželkou Karolínou Amáliou. 
Katedrála v Roskilde - Kaplnka Frederika V. - vzadu Christian VI., vľavo Fredrrik VII.
Katedrála v Roskilde - Kaplnka Frederika V. - vľavo Christian VIII., vpravo Karolína Amália
Katedrála v Roskilde
Katedrála v Roskilde - spojovacia chodba s biskupským palácom
Katedrála v Roskilde
Katedrála v Roskilde - sarkofág Margaréty I. v múzeu Katedrály
Katedrála v Roskilde - sarkofág Margaréty I. v múzeu Katedrály
Katedrála v Roskilde - šaty Margaréty I. v múzeu Katedrály
Katedrála v Roskilde
Katedrála v Roskilde - domčeky pred Katedrálou
        Hrobka posledného dánskeho kráľa Frederika IX.(1899-1772) a jeho manželky Ingrid (1910-2000), sa nachádza pod otvoreným nebom vonku vľavo pred katedrálou.
Katedrála v Roskilde - hrobka Frederika IX. a Ingrid
      Pred cestou naspäť sme sa v Roskilde pri stanici najedli. Zistili sme, že Dánsko je drahé, ale nie až také drahé ako turistická Kodaň ... kebab s kolou stál v Roskilde 7€, podstatne menej ako tie 15€ pálky v Kodani ... No a ak sme Roskild z Frederiksborgu takmer nestihli, z Roskildu do Kodane sme sa takmer nedostali :D V Roskilde práve končil hudobný festival, na vlakovú stanicu sa navalilo toľko ľudí, že do prvého vlaku sme sa ani nedostali ... Postavili sme sa presne na miesto, kde mal prvý vlak dvere a do druhého sme sa takto už našťastie vošli.
Hlavná vlaková stanica v Kodani
      Aj keď sme tento deň strávili veľa času v autobusoch a vlakoch a oddychovali, bol to náročný deň. Či sa nám teda ešte bude chcieť ísť o desiatej večer do zábavného parku Tivoli, nevedel nikto ... Nakoniec po dvojhodinovom oddychu sme sa rozhodli, že ideme. Veľa zavážilo aj to, že vstup je v Kopenhagen karte predplatený (kolotoče a atrakcie už nie) a je to len 8 minút vlakom od nás, rovno oproti Hlavnej vlakovej stanici v Kodani.  
Tivoli
Tivoli
      Atmosféra v Tivoli bola pohodová. Na javisku hrál orchester, deti šantili na kolotočoch, dospelí popíjali, tancovali ... Svetelnú šou sme videli len zo zlého uhla, ale ohňostroj o 23:45 bol naozaj prepracovaný! Bolo to skôr umelecké predstavenie ohňostroja a hudby.
      Medzi svetelnou šou a ohňostrojom sme chceli skúsiť aj jednu dobrodružnú jazdu na vláčiku. Teda hlavne Gabi chcela a ja som poslúchala :) Lístky sa ale kupovali v automatoch a po takom dni sme už fakt nevládali lúštiť, ktorú z x ponúk lístkov potrebujeme ... a možno to bolo dobre, lebo keď sme si následne chceli sadnúť do reštaurácie, čašník nás vyhodil s tým, že už má posledné kolo a zatvárajú ... Možno by sme lístky aj kúpili, ale jazdu už nestihli :) 
Tivoli
Tivoli
Tivoli
      Do postele sme sa dostali pred jenou ráno. Na náš vek a zvyky je to už fakt výkon :) Našťastie v nedeľu sme chceli pospať dlhšie. Nedeľa mala byť dlhá, s letom domov a presunom Budapešť-Košice ... 
Tivoli
                                                                                 Marta

2 komentáre:

  1. Marti, udělala si mi krásné ráno! Letos nejdeme na žádné představení Shakespearovských slavností a teď mě to trochu mrzí... Krásná reportáž, moc děkuji a přeji pohodové dny.
    Helena

    OdpovedaťOdstrániť