utorok 12. októbra 2021

Betliar 2021

       Keď v septembri ustúpili letné horúčavy, nastal  čas výletov, a my sme sa vybrali do Betliara - na miesto, kde sme ako záklaďáci chodievali pravidelne. Betliar bol povinným cieľom koncoročných školských výletov asi každý druhý rok. Napriek tomu sme skonštatovali, že si z detstva z Betliara nepamätáme absolútne nič! Nie len že absolútne nič z interiéru sa nám nezdalo známe, ale ani z okolia. Boli sme presvedčení, že kaštieľ vidno z cesty a to teda ani náhodou :) 

       Zaparkovali sme pri hlavnej ceste, ešte pred parkom v dedine a prešli si aj dedinu Betliar. Krásne upravený potok, romantický parčík, vynovené domy i upútavky na pamiatky - veľmi pekná dedinka. A tak skôr, ako sme našli kaštieľ, sme sa dozvedeli, že prvý dobrovoľný hasičský zbor v dedine založil gróf Emanuel Andrássy r. 1884. Požiarna zbrojnica bola postavená r. 1932 na železobetónových nosníkoch nad potokom. Na priečelí má pamätnú tabuľu členom Dobrovoľného hasičského zboru. V zatvorenom výklenku vpravo bývala soška sv. Floriána - patróna hasičov.

Hasičská stanica v Betliari, r. 1932
Kaštieľ Betliar

      Lístky do kaštieľa Betliar sme dostali na 12:30, mali sme ešte 10 minút času a využili sme to na rýchle občerstvenie pred hodinovou prehliadkou. Vstup pre dospelého stál 8€, fotenie 2€.

      Pred kaštieľom sa nachádza fontána so sochou Psyché od francúzskeho sochára (kovolejára) Ferdinanda Barbedienne (1810-1892), ktorá bola zreštaurovaná v roku 2015 s podporou Poštovej banky. 

Budova pred kaštieľom - pokladňa
Studňa
Kaštieľ Betliar

      Kaštieľ Betliar dal postaviť r. 1702-1712 Štefan Andrássy (1660-1720) na základoch staršieho renesančného hradu Bebekovcov. O jeho rozšírenie sa zaslúžil Leopold Andrássy (maďarsky Lipót, 1767-1824), ktorý založil park a knižnicu. Po prestavbách Emanuelom Andrássym (maďarsky Manó, v rodokmeni v strede dole, vedľa jeho mena je jeho brat je Gyula=Július, uhorský premiér a minister zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska, priateľ Františka Jozefa I., pochovaný v mauzóleu v Trebišove) r. 1880–1886 dostal dnešnú podobu loveckého kaštieľa. Stal sa strážcom bohatých Andrássyovských zbierok - nábytku, umeleckých diel, kníh, poľovníckych trofejí, exotických trofejí z ciest po Afrike a Ázii. O rozvoj zbierok sa zaslúžili hlavne spomínaní Leopold, Emanuel a Emanuelov syn Gejza.

Impozantná vstupná sála
Impozantná vstupná sála
Samí Andrássyovci ...
Interiér kaštieľa - Červený salón
Príručná kuchyňa na ohrievanie pred jedálňou (samotná kuchyňa bola mimo kaštieľa, báli sa požiaru)
Jedáleň
Salónik na poobedňajšiu kávu a cigaretku
Poľovnícka izba
Poľovnícka izba - vzácne kachle
Čínska izba
Čínska izba - oblečenie samuraja
Neogotické schodisko
Neogotické schodisko s loveckými trofejami
Interiér poschodia - grófkina spálňa, holandské kachličky v kúpeľni
      Interiér historickej knižnice pochádza z rokov 1792 – 1795, z časov Leopolda Andrássyho, ktorý sa venoval hlavne vede, umeniu a zberateľstvu. Knižnica v jeho dobe obsahovala cca 565ks kníh. V časoch Emanula Andrássyho knižnica obsahovala asi 6000 zväzkov, dnes má asi 15 000 zväzkov. Fond knižnice pozostáva prevažne z vedeckej literatúry 18. a 19. storočia, najviac v nemčine, latinčine a francúzštine.
Historická knižnica Leopolda Andrássyho
Historická knižnica - luster z Murana pri Benátkach
Interiér poschodia
Dionýz (Dénes) Andrássy, pochovaný v Mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí
      Na stenách kaštieľa sú obrazy aj Dionýza Andrássyho a jeho manželky Františky Hablawetzovej, ktorí sú pochovaní v Mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí. Dionýz (Dénes) Andrássy bol bratranec Emanuelovho otca Karola asi zo 4. kolena. Deti nemali, venovali sa hlavne dobročinnosti.
Františka Hablawetzová, manželka Dionýza Andrássyho, pochovaná v Mauzóleu v Krásnohorskom Podhradí
Izba zo seriálu 1890 (pôvodne detská izba) - v posteli ležal Ján Koleník :), preto je taká veľká !!!
Kúpelňa pri detskej izbe
Holandské kachličky
Šitíčko :)
Poistky z 19. storočia
Moazaika na prízemí
Prízemie - výstava poľovníckych trofejí
Prízemie
Expozícia egyptológie
Expozícia egyptológie - múmia kňaza boha Amona z pohrebiska v Gíze, datovaná do 12.-11. stor. pred Kr.
Zimná záhrada - Expozícia exotických trofejí
      Kaštieľ obklopuje nádherný historický park. Založil ho takisto gróf Leopold Andrássy - osvietený aristokrat, slobodomurár a významný zberateľ, koncom 18. storočia. Park má rozlohu cca 81ha.
Park
Park - stĺp z vápenatého tufu vysoký 3,20 m zvaný Olympijský oheň
Park - Čínsky pavilón
Park - Japonský most
Park - Slobodomurársky pavilón
      Hermesova studňa bola postavená ako miesto na oddych, relax a osvieženie po dlhých prechádzkach parkom. Tu návštevníkov čakali osviežujúce nápoje chladené vo fontánke stráženej Hermesom a delfinmi.
Park - Hermesova studňa
Park - Hermesova studňa
Park
      Veľký umelý rímsky vodopád navrhol Josef Bergmann r. 1823. Výškou 9 metrov je najvyšším umelým vodopádom a prvou romantickou stavbou na Slovensku.
Veľký rímsky vodopád
Veľký rímsky vodopád
      Na konci hlavnej prechádzkovej trasy parku pri rybníku je zverinec v podobe stredovekého hradu s vežičkou, kde Andrássyovci chovali medveďa hnedého, líšku, vlka a rysa. Andrássyovský revír mal aj zvernicu pre jeleniu, danieliu a mufloniu zver. Založil ju v r. 1885 gróf Emanuel Andrássy.
Rybník
Rybník
Rybník
Rybník
Zverinec
Kaštieľ Betliar
      Bol to nádherný a náročný deň. Pomaly si začínam uvedomovať, že Andrássyovcom tu vlastne patrilo všetko dookola :)
Park - Rotunda, r. 1811, gróf Leopold Andrássy, pôvodne knižnica
                                                                                 Marta

4 komentáre:

  1. Marti, děkuji za připomenutí výletu před mnoha lety a hlavně za fotky interiéru. Nevím proč, ale zámek samotný byl tenkrát nepřístupný, pečlivě jsme prošli hlavně park.
    Přeji příjemné podzimní dny, Helena

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Rado sa stalo Helenka ... On bol asi v rekonštrukcii, to sa stáva :( Musíš si ho zopakovať :) Pozdravujem, Marta

      Odstrániť
  2. -Nádherný zámek! Dobře si ho zdokumentovala👍

    OdpovedaťOdstrániť